Ga naar de inhoud

Week 33: Waakstudent

Een waakstudent is een student die met name in de avond en nacht waakt bij onrustige patiënten, vooral om verpleegkundigen te ontlasten. Die heeft dankzij deze hulp de handen vrij om zich bezig te houden met andere patiënten. Dat zorgt voor vermindering van de werkdruk en -stress. De studenten mogen zelf geen medische handelingen verrichten en zijn er vooral op gericht onrustige patiënten te kalmeren. Het gaat dan vaak om ouderen met een delier, die erg in de war zijn. 

“Alleen al de aanwezigheid van een waakstudent geeft verpleegkundigen een rustiger gevoel. Zij hoeven niet de hele tijd met hun hoofd bij de onrustige patiënt te zijn en kunnen de aandacht richten op de anderen. Het geeft ook verlichting voor mantelzorgers, die zelf vaak al op leeftijd zijn.” zegt een medewerker van het UMCG.

De waakstudent is een initiatief van het UMCG, ze hopen op meer bekendheid en inzet van waakstudenten in andere ziekenhuizen. Een mooi concept dat zeker de extra aandacht van het @instituutvoordenederlandse taal verdient!

Elke week visualiseren Nienke Faber, Martine van den Berg, Maartje Schuurmans en ik een bepaald woord, nu geïnspireerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Om in onze iconenbibliotheek te stoppen, onze tekenspieren te trainen én omdat wij geloven in de kracht van beeld.

#woordvandeweek #praatplaat #visueelverslag #visualrecording #visualthinking #visualambassadors #zakelijktekenen 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *